4. Urtkogning

Gryde

Mæskekar er den beholder, hvor vand og malt mæskes. Til det kan der bruges en stor gryde på 15-30 liter.

Der findes mange typer og størrelser af gryder. Jeg bruger 3 styk, men mindre kan gøre det.

Jeg har en elgryde på 29 liter m/taphane, som jeg mæsker i. Den har den fordel, at den er termostatstyret.

Så har jeg en 36 liters rustfri stål gryde med taphane som passer sammen med min falske bund. Den bruger jeg til sikar/lautertun, men den kan også bruges til urtkogning.

Så jeg også en 50 liters rustfri stålgryde. Den har jeg fået billigt og bruger den til eftergydningsvand ved udmæskning.

Man kan godt nøjes med mindre, men jeg må indrømme at jeg ikke ville undvære elgryden. Man kan bruge den falske bund i elgryden og så ved udmæskning tappe urten ned i en gærspand. Man kan så bruge nogle mindre gryder til eftergydningsvand.

 

 

Brygske

Der er ikke så meget at sige om en brygske. De findes i plast og træ. Det vigtigste er, at den er solid, så den ikke knækker under mæskningen og så skal den være så lang at man uden problemer kan nå bunden af gryden.

 

 

Humlesok

En humlesok er en gazepose, som man putter den afmålte mængde humle i. Fordelen ved at bruge humlesok er, at det letter rengøringen efterfølgende og at man undgår småfnuller fra humlen. Ulempen er, at man så ikke har et naturligt filter fra humlen, når urten skal tappes af. Humlen vil som malten danne et filter, så man undgår at få for mange urenheder med. Bruges efter temperament.

 

 

Urtkøler

Der findes grundlæggende to typer kølere, Spiral-køler og Plade-køler.

Spiral-køleren nedsænkes i urten 10 minutter før urten er færdig med at koge. Derved får man køleren desinficeret. Den fungerer ved, at der løber koldt vand igennem køleren og på den måde køler urten. Spiral-køleren kan køle en urt på 20-25 liter ned på ca. en halv time.

Den anden type, plade-køleren fungerer også ved at koldt vand køler urten. Men pladekøleren skal ikke ned i urten. Plade-køleren har to indgange og to udgange. En ind- og udgang til urten og det samme til kølevandet.

Urten bliver derved kølet mens man tapper af ned i gærspanden. Når man bruger pladekøler, skal man være opmærksom på urenheder, der kan stoppe køleren.

 

Grundlagt 2012, Kokkedal, Nordsjælland

4. Urtkogning

Udstyr: Gryde, Brygske, Humlesok (evt. køler)

60-90 minutter

Urtkogningen har til formål at sterilisere urten samt trække smags-, aroma- og bitterstoffer ud af humlen og eventuelle krydderier. Proteinerne koagulerer og gør det nemmere at filtrere dem fra, så man får en mere klar øl.

Processen tager 60-90 minutter, men visse typer øl koger i mange flere timer. Visse typer som barley wine og bock koger op mod seks timer.

 

Vær opmærksom på at det kan skumme kraftigt, når urten begynder at koge. Så hold øje med den, hvis der bruges låg.

Du har her mulighed for at justere lidt på din BG, hvis ikke den var som den skulle være. Er din BG for lav, så kan du koge urten lidt længere tid. Hvis BG er for høj tilsættes lidt ekstra vand. Når den rigtige BG er opnået, begynder kogetiden og humlen tilsættes i følge opskriften.

 

Det normale er at tilsætte humle i to trin; bittertrin og aromatrin. Tilsvarende bitterhumle og aromahumle.

Man kan sagtens anvende den samme humle til begge trin. Det er som med te, jo længere den trækker jo mere bitter bliver den.

 

Man koger størstedelen, typisk 30-70 gram i en time og derefter en mindre mængde, typisk 15-30 gram i 1-15 minutter. Der kan være flere trin, hvor der tilsættes humle, normalt ca. halvvejs.

Nogle øltyper/opskrifter bruger flere forskellige typer humle, som hver i sær bidrager med bitter-, aroma- og smagsstoffer.

 

I opskriften angives kogetiden for humlen i et humleprogram.

Eks: Kogetid 60minutter, Bitterhumle 60 minutter, aromahumle 10 minutter.

Det betyder at urten samlet skal koge i 60 minutter. Bitterhumlen skal også koge i 60 minutter og skal derfor kommes i ligeså snart urten koger. Aromahumlen skal koge med de sidste 10 minutter.

 

Gør man brug af en spiral-køler til urten er det en god ide at lade den koge med de sidste 10 minutter, så den på den måde bliver desinficeret.

 

Hvis man bruger klaringsmiddel skal det tilsættes de sidste ti minutter. Klaringsmiddel binder proteinerne sammen så de klumper og udfældes. Klaringsmiddel er fremstillet af havalge og kaldes også Irish Moss. Det fås enten som tørret og hakket eller i pilleform.

Når kogningen er færdig, skal urten stå og falde til ro. Når temperaturen er faldet til omkring 80-90 grader er de fleste urenheder bundfældet og man kan begynde at tappe øllet igennem en plade-køler.

 

Næste trin: Køling og Gæring.