1. Maltkværning

Maltkværn:

Maltkværne fås i forskellige modeller og kan koste fra ca. kr. 1.200,- og opefter.

De billigste er med håndsving og de dyreste med elmotor og stor kapacitet.

Hvis man brygger efter færdige opskrifter og 5-10 gange om året, så kan man få sin leverandør til at kværne malten for sig. Brygger man oftere og selv har forskellige malttyper liggende til eksperimenter og egne opskrifter, kan det være en god ide, at anskaffe sig en kværn, så man kan få friskkværnet malt.

 

Jeg har læst om folk, der har prøvet med blendere og kaffemøller, men resultatet er for svingende. Så hvis man vil selv, så køb en kværn, der er beregnet til det.

Grundlagt 2012, Kokkedal, Nordsjælland

1. Maltkværning

Udstyr: Maltkværn

Kværning (valsning eller knusning) af malten har til formål, at skabe en større overflade, så enzymer, sukkerstof og proteiner lettere kan frigives under mæskningen. Den optimale kværning deler maltkornet i 3-5 stykker. Hvis det bliver for groft, bliver der ikke frigivet den maksimale mængde enzymer, sukkerstof og proteiner. Kværner man den for fint, så kan det klumpe sig sammen og stoppe filteret under udmæskning.

 

I det øjeblik man kværner malten, bliver den sårbar over for oxydering og kvaliteten falder med tiden. Som hovedregel, kan kværnet malt holde sig i ca. 1½ måned, mens hel malt kan holde sig i ca. et år.

Det bedste er at kværne din malt så tæt på bryggedagen som muligt. Der tilbydes kværning af malt det sted, hvor du køber det. Har man sin egen kværn, så kværn samme dag som du brygger, eventuelt mens vandet varmes op.

 

Næste trin: Mæskning - Indmæskning