Man kan ganske kort inddele øl i tryper: Se mere under de enkelte.
Ved overgæring får øllet enfyldig og mere frugtig karakter end ved undergæring. Gæringen foregår ved typisk 15-25 grader. Det er primært ale, porter, stout og hvedeøl der fremstilles med denne metode. Når øllet er færdiggæret, lægger gæren sig i overflade i stedet for på bunden, som ved undergæring. Deraf navnene.
Er den mest almindeligeog nyeste gæringsmetode. Omkring 90% af al øl i verden er undergæret og der bruges gæren fra Carlsberg, saccharomyces carlsbergensis. Der gæres ved lav temperatur, omkring 5-12 grader. Det er stort set kun lagerøl (bl.a. pilsner og schwarzbier) der brygges på denne måde. Øllets karakter er ofte meget ren, enkel og præget af råvarerne.
Dette er urtypen af øl og denne metode blev brugt for man opdagede, at gæren er en levende organisme.
Her tilsætter man ikke selv gær. Øllet får sin gær fra den naturlig forekommende og allestedsværende gær. Så her får øllet gæren fra den gær, der naturligt er i det pågældende bryggeri. Derfor vil man ikke kunne få to ens øl fra to forskellige bryggerier. Man kan derfor heller ikke flytte sin produktion til et andet bryggeri.
Spontangæret øl kaldes for Lambic og bliver kun fremstillet i Payottenland i Belgien.