3. Udmæskning

Grundlagt 2012, Kokkedal, Nordsjælland

3. Udmæskning

Udstyr: Si-kar/Lautertun, Øse, Gryde

60-90 minutter

Det er nu tid til at få urten siet fra malten. Hvis man har et si-kar/lautertun, så skal mæsken hældes derop nu.

Alternativt kan man have en falsk bund i mæskegryden. Der skal opvarmes ca. 15 liter vand til ca. 78 grader til eftergydning. Malten skal nu samle sig oven på den falske bund og fungere som si. Tap urten af via taphanen i bunden af karet/gryden. Den første urt, der kommer ud er uklar og skal hældes tilbage i karet. Dette gøres indtil at urten er klar og malt-filteret dermed fungerer. Denne proces kaldes for recirkulering.

Så tappes urten stille og roligt af ned i en gryde eller gærspand. Når først den løber, må den ikke standses igen, da dette kan ødelægge filtervirkningen i malten. Der tappes med ca. ½ liter i minuttet. Når malten i toppen ikke længere er dækket af urt, tilsættes forsigtigt noget af det 78 grader varme vand, så malten dækkes af 1-2cm vand. Denne proces kaldes for eftergydning eller sparging. Det er vigtigt at hælde vandet forsigtigt i, så det lægger sig på overfladen, så urten bliver mere og mere koncentreret jo tættere man kommer på bunden. Man skal så at sige have vasket alt den dannede sukkerstof ud af malten.

Der fortsættes indtil at man har den angivne mængde urt i gryden eller gærspanden. Hvis man har fulgt opskriften til punkt og prikke, så skulle BG gerne være som angivet i opskriften. Hvis den er for lav, så har man ikke fået den rigtige mængde sukker ud af malten i mæskeprocessen eller ikke fået vasket malten godt nok. Hvis man ikke rammer rigtig, så skal man ændre nogle ting eller være mere omhyggelig næste gang man brygger. Bl.a. kan malten kværnes mere eller mindre fint for at give et større eller mindre sukkerstof-udbytte. Man skal måske være mere omhyggelig med at holde temperaturerne i mæskeprocessen og mere omhyggelig med eftergydningen.

Nu skal urten hældes op i en gryde, hvis den ikke er det. Den skal nu koges med humle og eventuelt andre krydderier.

Næste trin: Urtkogning.

 

OG

Original Gravity

Måles efter kogning inden gæren tilsættes

BG

Boil Gravity

Måles ved udmæskning inden urten koges

FG

Final Gravity

Måles efter gæring inden tapning

SG

Specific Gravity

Gravity på et givent tidspunkt

Ö

ÖschleMassefylde over vand

 

Si-kar/Lautertun

Lautertun er engelsk og betyder si-kar. Det bruges til at adskille urten fra malten. Det er en beholder, spand eller gryde som har en flask bund. En falsk bund er en perforeret plade, der sidder tæt ud til kanten af beholderen og er hævet nogle centimeter fra beholderens bund med små fødder. Perforeringen skal være nogle millimeter store og sidde meget tæt, så malten stadig stoppes men så urten kan løbe frit. Er hullerne for store, bliver urten ikke siet ordentligt og er de for små, så stopper den til.

 

Man kan selv lave et si-kar. Tag to gærspande, en med taphane. Den uden taphane bores der huler i bunden. 2-3mm huller med lige så stor afstand. Det bliver til rigtig mange huller og man kan roligt sætte en del timer af til det. Sæt nu den spand med huller oven i den spand med taphane. Vupti- så har man et si-kar/lautertun. Man kan også købe en færdig. Der er spanden med huller skiftet ud med en rist og en plastplade med huller. Man kan også bruge en rustfri stålgryde med taphane i bunden og en falsk bund i rustfrit stål. Endeligt kan man bruge en falsk bund i mæskekaret/gryden. Fordelen er at man ikke behøver at hælde mæsken om og at man kan holde temperaturen under hele udmæskningen. Ulempen er, at der altid vil stå noget urt under den falske bund i bunden af gryden, som ikke bliver rigtigt blandet med resten af urten og ved mæskning ved flere temperaturer er der risiko for, at det kan brænde på under temperaturstigningen.

 

Øse

Skål, kande eller øse. Skal kunne tåle varmt vand og være stærk, så den ikke knækker eller lign. under brug.

 

 

Gryde

Mæskekar er den beholder, hvor vand og malt mæskes. Til det kan der bruges en stor gryde på 15-30 liter.

Der findes mange typer og størrelser af gryder. Jeg bruger 3 styk, men mindre kan gøre det.

Jeg har en elgryde på 29 liter m/taphane, som jeg mæsker i. Den har den fordel, at den er termostatstyret.

Så har jeg en 36 liters rustfri stål gryde med taphane som passer sammen med min falske bund. Den bruger jeg til sikar/lautertun, men den kan også bruges til urtkogning.

Så jeg også en 50 liters rustfri stålgryde. Den har jeg fået billigt og bruger den til eftergydningsvand ved udmæskning.

 

Man kan godt nøjes med mindre, men jeg må indrømme at jeg ikke ville undvære elgryden. Man kan bruge den falske bund i elgryden og så ved udmæskning tappe urten ned i en gærspand. Man kan så bruge nogle mindre gryder til eftergydningsvand.