6. Flaskning og Efterkarbonering

Udstyr: Hævert, Flaskepåfylder, Flaskeskyller, Flasker, Kapsler og Kapselpåsætter

1-2 timer for tapning og ca. 14 dage for Efterkarbonering

 

Når øllet er færdig med at gære, skal det tappes på fade eller flasker. Ved at tappe øllet på en lukket beholder, kan CO2 ikke undslippe og bliver til kulsyre (brus) i øllet og holdbarheden øges. Kulsyren gør øllet meget mere drikkevenligt. Hvem har ikke prøvet en doven/flad øl!

For at danne CO2 skal øllet efterkarbonere. Det gøres ved at tilsætte en smule sukker til øllet. Det vil fremgå af opskriften, hvor meget der skal bruges. Hvis man selv har lavet sin opskrift, kan man som udgangspunkt bruge

 

4 gram almindeligt husholdningssukker pr. liter øl.

 

Det kan tilsættes på en af to måder. Enten tilsættes sukkeret direkte i flasken eller det kan opløses i kogende vand og tilsættes hele brygget efterafkøling. Hvis man tilsætter sukkeret direkte til flasken, så skal du kende flaskestørrelsen og udregne, hvor meget sukker der skal i de enkelte flasker. Det gøres nemmest med en tragt og en måleske, som indeholder den korrekte mængde sukker, så man ikke behøver at afveje for hver flaske. Kommer der for meget i, risikerer man at flasken sprænger og for lidt, så bliver den flad. Hvis man opløser sukkeret og tilsætter det til hele brygget, skal det blandes godt med øllet. Det kræver derfor en ny omstikning, så man ikke hvirvler bundfaldet rundt i øllet. Fordelen er at det er lettere at styre sukkermængden.

 

På flasker:

Det er meget vigtigt, at flaskerne er meget rene og desinficeret. Det er der flere måder at gøre på. Man kan bruge et desinficeringsmiddel, som flasken skyldes i efter rengøring. Det kan gøres ved at opløse midlet i en balje og dyppe flaskerne eller ved hjælp af en flaskeskyller. Husk at skylle flasken grundigt i kold vand efterfølgende. Man kan også skolde flasken i kogende vand, husk halskanten. Der er også den mulighed at sætte flaskerne i ovnen ved 120-150 grader i 10-15 minutter.

Øllet tappes i flasken med en flaskepåfylder, som bare er et rør med en lukkemekanisme, der åbner når den presses mod bunden af flasken og lukker når den løftes. På den måde er man fri for at åbne og lukke for haner eller klemmer på slangen. Flaskepåfylderen kobles til tappehane eller hævert via en slange. Hvis man bruger tappehanen i bunden af gærspanden, skal man være opmærksom på bundfald.

Når flasken er fyldt ca. 4 cm fra toppen, så skal der kapsel på. Det kan være en god ide efter kapsling, at skylle flasken for ølspild.

Flaskerne skal nu efterkarbonere i 1-2 uger ved stuetemperatur. Se om der er dannet kulsyre efter en uge. Hvis ikke så stil flaskerne lidt varmere. Hvis kulsyreindholdet er tilfredstillende, så skal øllet nu sættes på lager ved ca. 10 grader i 2-16 uger alt efter øltype. Da øllet ikke er pasteuriseret og dermed stadig "levende", vil øllet hele tiden udvikle sig.

Når øllet har efterkarboneret, kan det godt drikkes og man kan jo prøve en og så se hvordan den udvikler sig over tid.

 

Hvis du har fulgt de 6 trin, så skulle du meget gerne have noget godt øl, som du kan sætte din egen etiket på.

 

Held og lykke.

 

SKÅL!

 

Hævert

Princippet i en hævert kender alle vel efterhånden. Fordelen ved hæverten frem for taphanen er, at man kan tappe fra toppen, så man undgår bundfald. Den bruges ved omstikning (læs afsnittet om Køling og gæring). De fås i forskellige modeller og er ikke særligt dyre, omkring et par hundrede kroner.

 

Flaskepåfylder

En flaskepåfylder, er et rør med en lukkemekanisme, der åbner når den presses mod bunden af flasken og lukker når den løftes. På den måde er man fri for at åbne og lukke for haner eller klemmer på slangen. Flaskepåfylderen kobles til tappehane eller hævert via en slange.

 

Flaskeskyller

Princippet i en hævert kender alle vel efterhånden. Fordelen ved hæverten frem for taphanen er, at man kan tappe fra toppen, så man undgår bundfald. Den bruges ved omstikning (læs afsnittet om Køling og gæring). De fås i forskellige modeller og er ikke særligt dyre, omkring et par hundrede kroner.

 

 

Flasker og Kapsler

Flasker og kapsler kan købes forskellige steder. Flasker kan man dog også selv samle, når man har drukket øl hjemme. Husk at skylle flasken godt med det samme, så er den nemmere at rengøre, når den skal bruges igen. Kapsler findes i to standardstørrelser 26mm og 29mm.

 

 

Kapselpåsætter

Kapselpåsætter findes i forskellige modeller, til hånd og til bord. Flasker man mange øl er en bordmodel god. Ellers kan en håndmodel sagtens bruges. Der findes to standardstørrelse på flaskeåbninger og dermed på kapselstørrelse; 26mm og 29mm. Man skal have en indsats i påsætteren der passer til flasken og kapslen.

 

Grundlagt 2012, Kokkedal, Nordsjælland