Desinficering og Hygiejne

Grundlagt 2012, Kokkedal, Nordsjælland

Desinficering og Hygiejne

Renlighed, Renlighed og god hygiejne

 

Det ER alfa-omega i ølproduktion. Det gælder ikke kun øl fra industrien. Det er fordi gæren i øllet er en levende organisme og for den renlige forhold, så dør den og øllet inficeres af uønskede bakterier og vildgær.

Der er forskellige måder at desinficere på. Der kan groft inddeles i varmebehandling og kemikalier.

 

Varmebehandling

Varmebehandling er ugiftig og efterlader ikke nogen rester. Det kan brug af kogende vand eller en ovn på 120-150 grader. Ovnen kan bl.a. bruges til flasker, der skal stå i ovnen i 10-15 minutter.

Kogende vand kan bruges til metalredskaber og målebægre. Pas på med kogende vand på balloner, plast-dele og slanger.

 

 

Kemi-behandling kan bestå af afspritning, desinfect jod (iodophor), klor og ballon-rens. Inden man desinficerer er det vigtigt at udstyret er helt rent.

 

Ballon-rens

Ballon-rens er klorbaseret og har også en rensende virkning. Det er i pulverform og 1 spsk. Opløses i 10 liter lunkent vand. Hvis dette gøres i den gærspand, man senere skal bruge til gæring af øllet, så kom alle dine remedier i og lad dem stå til du skal bruge dem. Skyl så efterhånden tingene grundigt i koldt vand når de skal bruges. Kan bruges til at rense alt udstyr.

 

Iodophor

Iodophor er et middel baseret på jod. Det er flydende og stærkt farvende, så pas på. Lavet i den rigtige opløsning (ca. 15ml til 20 liter vand, eller 12,5 ppm (parts pr million)) er efterskyldning i rent vand ikke nødvendigt. Det gør det lettere at rengøre flasker med en flaskeskyller, da flaskerne bare skal stå på hovedet efter kontakten med iodophor'en. Bruges det til at rense en ballon, skal der kun fyldes nogle liter opløsning i ballonen, som så slynges rundt i 1 minut, så opløsningen får kontakt med hele ballonen.

 

Klor og Klorin

Klor eller klorin kan også bruges til at desinficere med. Husk at efterskylle grundigt i koldt rent vand. Der laves en opløsning på 5ml 5% klorin til 20 liter vand. Lad udstyret ligge i blød i 30 minutter.