Spontangæret

Grundlagt 2012, Kokkedal, Nordsjælland

Spontangæret ØL

Spontangæret øl:

Dette er urtypen af øl og denne metode blev brugt for man opdagede, at gæren er en levende organisme.

Her tilsætter man ikke selv gær. Øllet får sin gær fra den naturlig forekommende og allestedsværende gær. Så her får øllet gæren fra den gær, der naturligt er i det pågældende bryggeri. Derfor vil man ikke kunne få to ens øl fra to forskellige bryggerier. Man kan derfor heller ikke flytte sin produktion til et andet bryggeri.

Øllet bliver meget syrligt og man får nok et chock første gang man smager det. Men for de fleste vinder øltypen med tiden.

Der findes tre originale spontangæret øl, som kun fremstillet i Payottenland i Belgien.

Disse typer øl kaldes for Lambic, Geuze og Krieg. Lambic er "rene" bryg, som kan lagres i flere år. Geuze bliver blandet af forskellige årgange af Lambic. Krieg er en kirsebær-Lambic.

I dag er der mange andre bryggerier, der fremstiller spontangæret øl, men de må ikke kalde det for nogle af de tre ovenstående navne.

I dag kan man også købe vildgær, så man selv kan fremstille spontangæret øl.

Spontangæret øl er ved at blive meget popurlært. I dag findes der ølbarer, der kun serverer denne øltype og et hvert ølsted med respekt for sig selv har en eller flere udgaver af dette øl.