ØL-historien

Grundlagt 2012, Kokkedal, Nordsjælland

Historien om ØL

Øllets historie går langt tilbage...

Dette ædle bryg er mere end 7000 år gammelt. Det er vendens ældste alkoholiske drik. Da menneske begyndte at dyrke korn opstod denne skønne drik. Noget grød lavet på korn eller opblødt brød er begyndt at gære og vupti..! Senere er teknikkerne blevet forfinet og forædlet. Øllet fik sin egen gudinde Ninkasi. I følge myterne, skulle Noah have haft øl med på Arken og Droning Elizabeth 1. have drukket det til morgenmad. Selv Egypterne skulle have fået det med i graven.

 

Det første bevis for ølbrygning, kender man fra den hellige by Nippur i Mesopotamien, hvor Ninkasi ifølge sagnene bryggede øl til templerne. Her er fundet lerkrus og lertavler med symboler, der er blevet tydet til at omhandle ølbrygning.

 

De egyptiske pyramidearbejde drak masser af øl. Men husk, at øllet dengang ikke indeholdt så meget alkohol som i dag. Desuden indeholder øl også masser af god energi. Og så smager det jo også meget bedre end vand. Man skal jo også huske, at pyramidearbejderne jo ikke var slaver og at de blev behandlet godt.

 

Øllet breder sig først mod nord for omkring 4000 år siden. Her bliver øllet et anliggende for Kirken, der opkræver skatter og øllet bliver brugt som betaling. Derfor bliver det ildeset, hvis en præst ikke drikker øl. Munkene begynder at brygge øl, både for at tjene penge til klosteret og for at drikke det under festlige lejligheder.

 

I Norden kender vi øllet fra vikingerne og fra nordisk mytologi. Det beskrives ofte i sagaerne. Visse steder i Norden havde man dog problemer med at dyrke nok korn, så der brugte man honning i stedet for. Denne drik kender vi som mjød.De første konkrete spor af øl i Danmark, finder vi i Egtvedpigens grav fra 1370 f.Kr.

 

Helt frem til den industrielle revolution er øllet hvermands drik og det bliver drukket i store mængder af lerkrus, da det er meget uklart og ikke nødvendigvist særligt lækkert at se på. Det ændrer sig i starten af 1800-tallet, da der kommer nye standarder og nye bryggemetoder. J. C. Jacobsen, grundlæggeren af Carlsberg i 1847, brød med hjemmebryggertraditionen og tog mere videnskablige metoder i brug. I 1883 lykkedes det Carlsbergs forsker Emil Christian Hansen at rendyrke gær (saccharomyces carlsbergensis) og det sikrede Carlsberg-imperiet. De nye metoder og ren gær er grundlaget for måden man brygger på i dag. Den sikre metode og det ensartede produkt kunne produceres i store mængder og det udryddede stort set de små lokale bryggerier.

 

Vi skal helt frem til 1990'erne før vi igen begynder at se små lokale bryggerier igen.